What Is Charge-Backs on Card Fees? (2026)

When a guest tips on a card, the tip does not travel for free: the processor takes its cut, and many houses pass that cut to the staff before payout. That deduction is the charge-back on card fees. It is small enough to ignore on one checkout sheet and large enough to cost a full week's tips over a year — and the federal rule allowing it is narrower than most operators think.

By the TippedPay editorial team · Updated $1

Key numbers at a glance

Processor fee on card tipsDeduction per $150 shiftPer week (5 shifts)Per year (50 weeks)
1.5%$2.25$11.25$562.50
2.0%$3.00$15.00$750.00
2.5%$3.75$18.75$937.50
3.0%$4.50$22.50$1,125.00

Scene: patio server

What Charge-backs on card fees means

Mechanically, a charge-back works like this: the guest adds $20 to a $100 card ticket; the processor charges the restaurant roughly 2 to 3 percent of the transaction as its fee; the house deducts that percentage from the tip before paying it out. The governing federal rule, 29 CFR 531.60, permits exactly this and nothing more — the employer may reduce the tip paid to the employee by no more than the transactional fee the card company charges on the tip itself, per the DOL tipped employee fact sheet. The tip must otherwise reach the employee intact; the tip credit rules and the employee's ownership of tips are unchanged.

What the rule forbids matters more than what it allows. An employer may not deduct more than the actual fee — a flat "3 percent house fee" in a venue whose real processing cost is 2.2 percent is over-deducting on every card tip. It may not deduct general administrative or operational costs of accepting cards: terminal rental, PCI compliance, the cost of reconciliation software. It may not apply the fee to the whole ticket when only the tip is being paid out. And no deduction may take the employee under the full minimum wage for the workweek — the floor holds, and a top-up obligation would still be the employer's.

States layer on top. California prohibits deducting card processing fees from tips entirely — under Labor Code section 351, tips must reach employees undiminished — and a handful of other states restrict the practice; verify your own state's rule with its labor department before assuming any deduction is lawful. Cash tips, of course, carry no processing fee, so the deduction can never lawfully touch them.

Scene: bar night

How Charge-backs on card fees affects your numbers

Run the standard night. Card tips: $150. Processor fee: 2.5 percent. Deduction: $3.75. Paid out: $146.25. That is the whole transaction — three quarters of one table's tip, gone to the fee. Annualized for a five-shift, 50-week server, $3.75 a night becomes $937.50 a year, and that is at a modest $150 per shift in card tips; a busy bartender running $400 in card tips nightly at 3 percent loses $12 a shift, $3,000 a year. The percentage looks harmless because it is charged against a single night; the number that matters is charged against a year.

Processor fee on card tipsDeduction per $150 shiftPer week (5 shifts)Per year (50 weeks)
1.5%$2.25$11.25$562.50
2.0%$3.00$15.00$750.00
2.5%$3.75$18.75$937.50
3.0%$4.50$22.50$1,125.00

Common employer mistakes. Charging a flat round percentage that exceeds the actual itemized processor fee — over-deduction, per-shift, across the whole floor. Applying the fee to cash tips during payout, which have no processor attached. Deducting on the full check rather than the tip line. And quietly rounding the deduction up, or applying it before tips are counted for the weekly minimum check, compounding the error into the cash wage machinery. On the employee side: the mistake is never reconciling. Ask for the payout policy in writing, compare the deducted percentage against the house's actual processing statement if you can, and remember the deduction attaches to the tip only — never to your base rate, and never through a tip-out percentage, which is a different transfer altogether.

When does this matter most? Card-heavy and cashless venues, fine dining with large card tips, and anywhere checkout software applies the deduction automatically — automation has made over-deduction effortless. The server paycheck calculator prices card-fee deductions against your weekly floor, and the TippedPay home page lists the rest of the toolkit.

Scene: cafe counter

FAQ

What is a charge-back on card fees?

The deduction an employer takes from your credit-card tips before paying them out, to cover the processor's transaction fee on the tip — typically 2 to 3 percent. On $150 in card tips at 2.5 percent, $3.75 comes out and $146.25 is paid.

Is deducting credit card fees from tips legal?

Federally, within one narrow limit: under 29 CFR 531.60 the employer may withhold no more than the transactional fee the card company actually charges on the tip itself. Deducting a flat percentage above cost, or administrative costs, is not allowed.

Which states prohibit card-fee charge-backs?

California prohibits them outright — tips must reach employees intact under Labor Code section 351. Other states add their own restrictions; verify your state's rule with its labor department before accepting a deduction.

Can my employer deduct the fee on the whole bill from my tip?

No. The deduction may attach only to the tip portion of the transaction. A $100 dinner with a $20 tip means the fee applies to the $20, not the $120.

Can a charge-back push me below minimum wage?

No. Deductions cannot take your pay under the full minimum wage for the workweek. If fees plus other deductions would, the employer must absorb them instead.

How much do card-fee charge-backs cost per year?

At $150 in card tips per shift, five shifts a week, 50 weeks a year: 2 percent costs about $750 a year and 3 percent about $1,125. Small per shift, real per year — which is the entire concept.